×
KERESÉS

Gondolatok a hitről

pdf

Talán fel sem tűnik számunkra, de a napjaink tele vannak hitre támaszkodó döntésekkel. A fejünkben lévő dolgok elsöprő többsége hiten alapszik. A hit az életünk középpontja. Hogy érthetőbb legyen, hadd mondjak egy példát!

Tegyük fel, hogy beteg leszel. Elmész egy orvoshoz, akinek talán a nevét sem tudod kimondani és akinek a végzettségét valószínűleg soha nem ellenőrizted személyesen. Felír egy receptet, amit esetleg el sem tudsz olvasni. Elmész vele a gyógyszerészhez, akivel személyesen még sohasem beszélgettél pár mondatnál többet, és ő ad neked egy kémiai vegyületet, aminek a képletét le se tudnád írni. Végül hazamész, és beveszed a tablettákat az üvegen lévő útmutató szerint. Végig hitben cselekedtél.

A hit a keresztény életnek is a középpontja. Maga a hit szó több mint kétszáz alkalommal fordul elő a Bibliában.

Mi az a hit?

Először is talán érdemes megnézni, hogy mi az, ami nem a hit.

  • A hit nem egy érzés. Pl. nem azt jelenti, hogy jó érzéseim vannak Isten kapcsán.
  • A hit nem vak ugrás a sötétbe. Főleg nem a tények ellenében. Nem igaz, hogy minél valószínűtlenebb butaságot hiszek el, annál nagyobb hitem van.
  • A hit nem egy mindent átható erő, aminek a segítségével megkapom mindazt, amire csak vágyom az életben. (mint pl. a Star Wars filmekben: „Luke, használd az erőt!”)

Sajnos az ehhez hasonló gondolatok a hitről a mai napig el vannak terjedve, sokszor a magukat kereszténynek valló emberek között is.

Hank Haanegraf „Christianity in Crisis” (Krízisben a kereszténység) c. könyvében említést tesz Larry és Lucky Parkerről, akik megtagadták az inzulint cukorbeteg fiuktól, mivel úgy gondolták, hogy ha elég hitük van, akkor a fiú meggyógyul. Tragikus módon a fiú kómába esett és meghalt. Ezek után ahelyett, hogy temetést rendeztek volna, egy „feltámadási istentiszteletet” tartottak, mivel úgy hitték, hogy ha elég hitük lesz – tehát ha a megfelelő dolgokat mondják, és elég keményen elhiszik a kétség legkisebb jele nélkül –, akkor ennek az ereje visszahozza a fiúkat a halálból. A Parker házaspárt később elítélték gyilkosságért és gyermekbántalmazásért. Miért? Mert teljesen rossz képük volt arról, hogy mi is az a hit.

Az újszövetségi evangéliumok (Máté, Márk, Lukács és János) világossá teszik számunkra, hogy Jézus tanítványai is sokszor összezavarodtak a hittel kapcsolatban. Volt azonban annyi eszük, hogy megkérdezzék magát Jézust a dologról. Lukács evangéliumának 17-ik fejezetében arról olvashatunk, hogy megkérték Jézust: növelje a hitüket. Jézus a következőt válaszolta:

„Ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a szederfának: Szakadj ki gyökerestül és verj gyökeret a tengerben! - megteszi nektek.” Jézus válasza elég érdekes. Vegyük észre, hogy nem úgy válaszol, ahogyan várnánk tőle. Nem azt válaszolja, hogy „Keményebben kell próbálkoznotok” Vagy azt, hogy „Csak egyszerűen hinnetek kell.”

Jézus válasza egy fontos igazságra mutat rá a hit természetével kapcsolatban. A mustármag a legkisebb magok egyike. Jézus ezzel azt illusztrálta, hogy nem a hitünk „nagysága” vagy „mennyisége” a fontos. Ehelyett… a hit erejét az adja, hogy mennyire megbízható a tárgya, tehát az, amiben hiszünk. Tehát nem az a legfontosabb, hogy mennyire vagyunk „biztosak” benne.

Hogy érthetőbb legyen, hadd mondjak egy példát! Tegyük fel, hogy egy tó partján állok a tél kezdetén, egy hidegebb napon. A tó felszínén már láthatóvá válik egy vékony jégréteg. Hittel és bizalommal telve rálépek erre a vékony filmszerű jégrétegre. Sajnálatos módon, noha óriási bizalommal és „hittel telve” lépek a jégre, az eredmény nem lesz más, mint egy kiadós hidegzuhany. Mindaddig, amíg a jég túl vékony ahhoz, hogy megtartson, a hitem nagysága vagy mennyisége semmit sem számít. A jég, a hitem tárgya egyszerűen nem megbízható.

Képzeljük most el ugyanezt a tavat néhány igen hideg hét múlva. A tó partján állva most már több arasznyi vastag jeget látok magam előtt. Az előző tapasztalatom fényében azonban már nagyon óvatosan gondolok a jégre lépésre. Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy meg fog tartani. Végül is, egyszer már pórul jártam. Azzal együtt, hogy most jóval „kevesebb” hitem van mint előzőleg, a legkisebb, tétova lépésem azzal fog járni, hogy szilárd jeget fogok érezni a lábam alatt. A jég meg fog tartani.

Mi a különbség a két helyzet között? Az, hogy a második esetben, noha a hitem jóval gyengébb volt, a hitem tárgya viszont jóval megbízhatóbb, és végső soron ez számított.

Tehát a hitnek az „ereje” valójában a hit tárgyának a megbízhatóságától függ.

Mindazonáltal…

Az, hogy „mekkora” lesz a hitem valamiben, attól függ, hogy mennyire ismerem a hitem tárgyát.

Például vegyünk valakit, aki fél a repüléstől. Mielőtt a reptérre menne, gondosan megköt egy komoly életbiztosítást. A gépen a biztonsági övet már húsz perccel az indulás előtt bekapcsolja, és feszült figyelemmel hallgatja végig a rutinszöveget a vészhelyzet esetén teendő dolgokról. Igazából nagyon „kicsi a hite” abban, hogy el fognak jutni a célállomásra.

Viszont ahogy haladnak előre a levegőben töltött órák, utasunk viselkedése elkezd megváltozni. Először kicsatolja az övet, aztán néhány falat is lecsúszik a torkán, végül elkezd beszélgetni és tréfálkozni a mellette ülővel.

Mi okozta a változást? Mi történt? Több lett a hite 10.000 méter magasságban? Persze hogy nem. Viszont minél többet tapasztalt a hite tárgyáról, a repülőről, annál erősebb lett a hite benne.

Ugyanez a helyzet a keresztény életben is. Minél többet tapasztalunk meg Istenből, annál erősebb lesz a hitünk benne. Tanulj meg Isten Igéjének, a Bibliának a tényei alapján élni, és nem csak pl. az érzéseidre támaszkodni! Tölts időt a Biblia olvasásával, megfigyelve, hogy mit mond Istenről. Kérd Istent, hogy mutassa meg jobban, hogy milyen Ő. Rengeteg olyan hely van, ahol érdemes nekikezdeni. Ilyen például a Zsoltárok könyve. A 145., 146. vagy 147-ik zsoltár nagyszerű képet fest nekünk Istenről. De bárhol kezded is olvasni a Bibliát, kérd meg Istent, hogy mutassa meg magát ezen keresztül! Figyeld meg, hogy konkrétan miben szeretné, hogy bízz Benne! Az életed egyes helyzeteiben pedig tedd fel Neki a kérdést: „Istenem, mi az az igazság Rólad, ami ebben a konkrét helyzetben segíthetne nekem abban, hogy jobban bízzak benned?” Vedd a kezedbe a Bibliát, és tanulj meg minél többet Istenről és a veled való kapcsolatáról! Nem fogod megbánni.

D.L. Moody, egy híres teológus egyszer azt mondta: „Egy időben nap mint nap imádkoztam azért, hogy Isten adjon több hitet nekem. Aztán egy nap elolvastam a Római levél 10:17-et, ahol azt írja a Biblia, hogy ’a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által.’ Szóval elkezdtem olvasni a Bibliát, és azóta tényleg növekszik a hitem.”

Kérdezz te is!

A cikk megosztása másokkal